Feia temps que volia veure aquesta sèrie. Havia llegit l’argument i m’havia impactat. Així que fa poc la vaig començar i la vaig acabar, gairebé al mateix dia. Havia de seguir el ritme trepidant, no podia parar. Parlo d’Unorthodox, una sèrie molt breu de Netflix. És una obra magistral: les guionistes Anna Winger i Alexa Karolinski aconsegueixen comprimir una història íntima i intensa en tan sols quatre episodis, basats en les memòries de Deborah Feldman. 

SÈRIE | La importància de veure Unorthodox (Netflix)

Una història poc ortodoxa

Esther ”Esty” Shapiro és una noia novaiorquesa que va créixer en una comunitat hassídica de Williamsburg, Brooklyn. Va tenir una infantesa dura, ja que la seva mare no vivia amb ella i el seu pare no li prestava atenció. L’únic suport que tenia era de la seva àvia, el seu puntal i referent. Quan té divuit anys es casa amb en Yanky, també provinent d’aquest grup. Però no viu feliç. Després d’un any de matrimoni decideix marxar de la secta jueva ultraortodoxa.

Discretament, fuig d’allà i s’encamina cap a un altre país, per començar una nova vida que no li serà gens fàcil. Amb tan sols passaport i uns quants diners, s’obre pas per forjar un nou futur. Explica les seves vivències i tots els problemes als quals s’enfronta.  Per sort, a Berlín és acollida en un grup multicultural de joves músics que li obriran moltes portes. Tot i que el seu marit no es resignarà i l’empaitarà amb la col·laboració d’un cosí. En definitiva, el títol ” no ortodoxa” ja ens impregna d’aquesta dissidència de l’Esty dins del seu entorn, del feminisme, de la figura de la dona dins de la religió i els rols patriarcals.

Parlem de l’Esty

L’Esty, el personatge que interpreta la Shira Haas, és extraordinari. Amb dinou anys, reuneix la valentia suficient per decidir canviar de paradigma, del que està planificada tota la seva existència. Aquest paper sembla fet per ella: s’integra a la perfecció en el personatge. Protagonitzar aquesta sèrie va ser un repte per Haas. No sabia parlar ídix, la llengua dels jueus en què dialoguen durant una gran part de la sèrie -amb subtítols-. L’altra, en original, és l’anglès. Dos mesos abans que comencessin a filmar la minisèrie va aprendre l’idioma.

unorthodox sèrie SÈRIE | La importància de veure Unorthodox (Netflix)

Abarca un personatge amb molta profunditat. Reneix de les cendres i sorgeix com un ens independent: ella mateixa es bateja al llac on, a l’altra banda, els nazis es van reunir per decidir cometre el genocidi de l’Holocaust contra els jueus. El seu amic li diu que el llac és tan sols un llac. La trama no parla de si hi ha un Déu o no, sinó de la qüestió de la llibertat: la llibertat de poder decidir un mateix el seu futur, de triar una via alternativa a l’establerta. L’actriu ho explica:

Penso que no és una història sobre l’existència de Déu o similar. És més sobre el dret de tenir la teva veu. – Shira Haas

El making-of d’Unorthodox

Quan vaig acabar la sèrie, em va sortir un suggeriment per veure el making-of, sobre com es va fer la sèrie, entrevistant guionistes, actors i membres de tot l’equip. Així que vaig decidir veure’l, perquè la sèrie em va emocionar molt. Considero que és una de les millors que he vist des de fa temps.

En aquest petit documental, narren el procés de la creació. Com ja he mencionat abans, es van basar en un llibre que va escriure Feldman sobre la seva pròpia experiència (autobiografia). Però van adaptar-la, canviant una mica el guió. És un relat feminista molt dur, delicat, realment colpidor. A més, l’equip va fer diversos viatges a Nova York per parlar amb la comunitat hassídica i poder plasmar la veritat de forma fidedigna, centrant-se especialment a cuidar tots els detalls. Es tracta, doncs, d’una història feta a consciència. 

 

Podeu veure el tràiler en anglès o en castellà.
Instagram @cadadia_lletres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *