Us porto dos llibres molt bells ambientats en l’estiu i el mar, idonis per aquests dies: de Carme Riera i Françoise Sagan.

Te deix, amor, la mar com a penyora, de Carme Riera

Un llibre preciós que transporta a Mallorca. Són disset relats breus en català que suggereixen el mar, l’amor, la mort, l’enyorança, el record d’un ambient molt particular. El primer de tots és el que titula l’obra, i és el més extens. Riera ens explica la història d’amor entre dues dones, però en poc temps les separen i segueixen amb les seves vides: hi ha un punt de retrobament en el temps, això sí, amb un mar de distància, amb noves parelles, amb nous esdeveniments. Ens és narrada des de la maduresa, i hi ha tota una reflexió vital, amb una aflicció i amargor implícites de no poder estar amb qui realment es vol.

Buscant informació sobre aquest relat, vaig trobar aquest vídeo d’un grup d’estudiants que feren una versió audiovisual del text literari de Carme Riera.

llibres 2 Llibres per a l'Estiu ☀

Una de les altres narracions que destaco és “Que hi és n’Àngela?”, on la protagonista és una dona vella que telefona cada dia a nombres aleatoris preguntant per n’Àngela, i sempre li ofereixen respostes diferents, dient-li que s’ha equivocat de persona. Fins que un dia, a l’altra banda del telèfon, li responen afirmativament. Són, en definitiva, relats que enganxen a la lectura, llaminers i alhora grisos, amb un estil molt treballat.

Bon dia, tristesa, de Françoise Sagan

Un estiu hedonista a la costa francesa. M’ha semblat un llibre que tenint la possibilitat de caure en els tòpics del llibre d’estiu, en defuig. Per bé que la premissa ho pot semblar -un pare i una filla que passen l’estiu a una casa vora el mar, amb un caràcter egoista-, en conèixer els personatges, canvia la percepció. També d’una lectura molt fresca i lleugera, el llibre que Françoise Sagan va escriure amb tan sols divuit anys ens embolcalla en aquesta atmosfera de festa i de vida frenètica.

Els dies d’estiu semblen passar com sempre, escolant-se entre platja i plaer, a la casa del mar amb la nova parella jove del pare, però quan arriba Anne, una antiga amiga de la difunta mare, les coses canvien. Ara sembla que la convidada vol posar ordre a la vida de la família, i fins i tot han planificat el casament amb el pare. Però, podrà ella canviar el tarannà d’aquesta gent? Tindrà la força suficient? La seva presència fa palesa la tristesa profunda que ignora la família.

Vaig veure la pel·lícula de 1958 que es basa en aquesta novel·la, i trobo que està molt ben feta. Us recomano que la veieu; deixo el tràiler aquí.

Heu llegit algun d’aquests llibres? Què us van semblar? Us llegeixo.

Edicions:

  • Te deix, amor, la mar com a penyora, de Carme Riera. Editorial Laia/Barcelona.
  • Buenos días tristeza, de Françoise Sagan. Traducció de Javier Albiñana. Tusquets Editores.Instagram @cadadia_lletres

6 Respostes a “2 Llibres per a l’Estiu ☀”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *