Queda poc per Sant Jordi i s’acosten moltes novetats. Avui portem una llista d’algunes de les novetats que han anat publicant algunes de les editorials catalanes durant el mes de març del 2022, abans d’arribar al gran mes pel sector del llibre. Us animeu a llegir alguna d’aquestes quinze novetats? O esperareu a que sigui Sant Jordi? Us deixem amb les sinopsis elaborades per les respectives editorials i enllaços per llegir-ne petits fragments.
Novetats Editorials de Març del 2022
‘La canya rebel’ de Nina Berbérova (Viena Edicions)
El 2 de setembre de 1939, el dia després de la invasió de Polònia per part de l’exèrcit alemany, dos amants se separen a París. L’Olga, exiliada russa, s’acomiada de l’Einar, que marxa a Suècia amb l’esperança que aviat es podran tornar a reunir. L’Einar li diu que espera que ella vagi a Estocolm, que podrien anar junts al Brasil, o viatjar a Rússia… Ni s’imaginen la magnitud de la guerra que està a punt d’esclatar ni les dificultats a què s’hauran d’enfrontar. ¿Sobreviurà aquest amor? Podeu llegir-ne un tast aquí.
‘El final de l’idil·li’ de Graham Greene (Viena Edicions)
L’any 1946, en un Londres en què les piles de runa dels edificis bombardejats encara conviuen amb sacs de sorra, el jove escriptor Maurice Bendix es troba casualment amb el diplomàtic Henry Miles, que el convida a casa seva. Allà coincideix amb la dona d’en Henry, la Sarah, amb qui en Maurice havia tingut una relació clandestina, que ella va tallar de sobte. Confidencialment, en Henry confessa a en Maurice que sospita que la seva dona li és infidel, però no s’atreveix a preguntar-li-ho directament a ella per por que la relació es trenqui. Com a conseqüència d’aquesta revelació, en Maurice, gelós i encuriosit, contractarà un detectiu privat per esbrinar la veritat sobre la dona que no ha deixat d’estimar. Pots llegir-ne un fragment aquí.
‘El crepuscle del món’ de Werner Herzog (L’Altra Editorial)
Construir una òpera al mig de la selva, caminar de Munich a París, endinsar-se en un volcà actiu, conviure amb ossos grizzly: l’obra de Werner Herzog investiga l’experiència extrema, la confrontació entre l’home i la natura. L’any 1997, Werner Herzog era a Tòquio per dirigir una òpera. Els seus amfitrions li van demanar a quina personalitat important de Japó li agradaria conèixer i ell va contestar sense dubtar: Hiroo Onoda. Onoda era un exsoldat famós per haver defensat una illa de les Filipines durant dècades després que s’acabés la Segona Guerra Mundial. Herzog i Onoda van connectar de seguida i van establir una boníssima relació: es van trobar moltes vegades i junts, conversant, van anar descabdellant la història de la llarguíssima batalla personal d’Onoda. Pots veure’n un fragment fent clic aquí.
‘Que ve el cometa!’ de Tove Jansson (L’Altra Tribu)
De L’Altra Editorial, aquesta editorial està especialitzada en literatura infantil i juvenil. És estiu a la Vall dels Mumins. El pare Mumin està llegint, la mare Mumin col·loca conquilles al voltant dels parterres i l’Snif ha fet una troballa espectacular. Tot sembla d’allò més normal, però aquella mateixa nit arriba una tempesta. Segons la Rata Mesquera, és un cometa que s’acosta perillosament a la Terra. El cos celeste és cada dia més gran, el cel es tenyeix de vermell, el mar es retira i aviat totes les criatures agafen les seves pertinences i fugen. Però en Mumin i l’Snif, que són curiosos de mena, emprendran una aventura per esbrinar què està passant.
‘Bona sort’ de Nickolas Butler (Edicions del Periscopi)
El dia a dia del Cole, el Bart i el Teddy, amics de la infantesa i propietaris de la constructora True Triangle a Wyoming, fa un gir inesperat quan reben la proposta d’una advocada rica i enigmàtica que els demana acabar contra rellotge la construcció d’una casa a la muntanya. Si ho aconsegueixen, rebran una recompensa astronòmica amb què guanyaran més diners dels que mai hagin pogut imaginar. Tot i la perspectiva d’un hivern dur i gèlid, els protagonistes estaran disposats a fer qualsevol cosa per obtenir l’èxit, posant en perill, fins i tot, l’amistat i la família. Però, què s’amaga al darrere d’aquest encàrrec misteriós? Quins motius té la dona per exigir aquest termini gairebé impossible? Comença a llegir un fragment del llibre.
‘Quanta terra necessita una persona’ de Lev Tolstoi (Comanegra)
Si el conte que dona títol a aquesta antologia ha estat considerat el millor de la història de la literatura per lectors com James Joyce, cal parar-hi atenció. Lev Tolstoi, en tot cas, és una figura tan enorme que no necessita gaires floretes, i la seva narrativa breu va molt més enllà d’aquest emblema. En aquest recull hi trobem contes tan referencials com «La història d’un cavall» i «Després del ball», i també peces prou desconegudes, com les «Dues versions diferents de la història d’un rusc amb el sostre d’escorça de til·ler». Sis contes per emmarcar amb la traducció que ens mereixíem. Comença’l a llegir aquí.
‘Les muses’ de Jordi Cussà Balaguer (Comanegra)
La novel·la pòstuma de Jordi Cussà i la millor manera d’acomiadar i celebrar l’autor: llegint-lo en plena forma. Una novel·la coral sobre la pulsió artística que travessa els anys que separen Ramon Llull dels Pink Floyd (passant per Leonardo, Shakespeare, Clara Schumann, Camille Claudel, Antoni Gaudí i un munt de grans artistes més o menys integrats en el cànon). I també és la història d’un escriptor, Virgili Pardal, que malda per acabar una obra inacabable, enganxat a la mateixa droga que comparteixen els protagonistes de la seva novel·la.
‘Encarnacions’ de Biel Mesquida (LaBreu Edicions)
Un llibre ple d’audàcies emocionals, de sorpreses crítiques, d’esdeveniments passionals, de revoltes reprimides, de formes de l’invisible, d’associacions fraternals, de felicitats breus, de replecs sumptuosos, d’accidents sense treva, d’aventures vertiginoses, de redols de pau, d’un teixit esfilagarsat i ple de textures, obrat lentament com un cant, en què es conjuguen i s’entrunyellen records, somnis, desigs, pensaments, formes, savieses, colors, ecos, perfums i ressonàncies que condensen en poques paraules veritats darreres sobre el món i sobre nosaltres: això és Encarnacions.
‘La princesa sou Vós’ de Blanca Llum Vidal (Club Editor)
D’esperit vuitcentista amb vetes punk, les escriu una una dona a algú de qui s’ha enamorat. No hi ha resposta d’aquest algú, ni seguretat que existeixi: hi ha un joc que es val de totes les armes per inflamar la seducció. I mentre a cada carta la foguera assaja un so diferent, qualsevol cosa que pugui oferir la Realitat es converteix en combustible, en tecla d’un orgue cada vegada més gran. Un Werther en temps de poliamor. Blanca Llum Vidal desmunta les relacions de poder dins el discurs amorós. I transmuta a cada carta la figura de l’amat: home, persona, animal, habitants d’una Creació que només existeix en el desig de la dona que escriu.
‘La colla dels 11’ de Rocio Bonilla (Anima Llibres)
Àlbum il·lustrat, infantil. Un peixet que s’adona que una colla que és temuda no és una veritable colla, perquè en les colles de veritat, cadascú hi compta i tothom és respectat. Quan el van convidar a unir-se a aquella colla, el Benjamí es va sentir important. Era extraordinari formar part de la colla dels 11, tothom els admirava i respectava! Però era admiració de debò o simplement els tenien por? El Benjamí havia de prendre una decisió: continuar sent el peix número 11 o defensar l’amistat i el veritable respecte. Pots llegir-ne un fragment aquí.
‘Entre els actes’ de Virginia Woolf (Cal Carré)
L’última novel·la que va escriure Virginia Woolf, acabada pocs mesos abans de suïcidar-se. L’autora la considerava la seva novel·la més ambiciosa i és una porta d’entrada excel·lent a l’obra de Woolf, ja que malgrat la seva brevetat hi concentra tots els temes de la seva narrativa. L’escriptura l’embriagava i li feia oblidar els bombarders de la Segona Guerra Mundial, que també planen per la novel·la.
‘Llegiu atentament aquest prospecte’ de Karen Havelin (Angle Editorial)
Des de petita el cos de la Laura Fjellstad és el seu pitjor enemic. Ara, tot just divorciada, viu a Nova York amb la seva filla i segueix un tractament contra l’endometriosi, una malaltia crònica sense cura. El dolor està sempre present i condiciona la seva vida. Però a mesura que la novel·la ens porta enrere, el lector coneixerà una Laura més jove i més saludable: una núvia esperançada amb el futur, una adolescent queer, una pacient en hospitals i consultoris, una nena encantada amb el patinatge artístic. Llegeix-ne un fragment aquí.
‘Desobediència civil’ de Hannah Arendt (Lleonard Muntaner)
En aquest text, Arendt parla de Sòcrates i Thoreau per traçar la diferència entre la desobediència civil i l’objecció de consciència. A partir d’aquí, es planteja una reflexió sobre el fet de dissentir i, alhora, sobre el consentiment, per acabar proposant una col·locació institucional dels grups de protesta. Arendt reivindica la possibilitat de cadascú de ser ciutadà en una dimensió de relació amb els altres, de determinar i eventualment modificar el món en el qual vivim. El lector té a les mans un valuós manifest a favor de la participació activa i de l’oposició a les prepotències dels governs i de les institucions.
‘Els ignorants: Història d’una iniciació encreuada’ d’Étienne Davodeau (Editorial Finestres)
Novel·la gràfica. L’Étienne ha anat a treballar a les vinyes i al celler del Richard, que, al seu torn, s’ha submergit en el món del còmic. Han obert moltes ampolles de vi i llegit força llibres. Han passejat i s’han trobat amb autors i viticultors apassionats pel seu ofici. Étienne Davodeau està convençut que hi ha tantes maneres de crear un llibre com de produir vi. Constata que totes dues coses tenen el poder, necessari i preciós, d’unir els éssers humans. Els ignorants ens proposa el relat alegre d’aquesta iniciació compartida. Comença’l a llegir aquí.
‘Allegro ma non troppo’ de Carlo M. Cipolla (Segona Perifèria)
El primer assaig analitza amb precisió acadèmica i llenguatge planer el paper central del pebre en el pas de l’edat mitjana al Renaixement. És una paròdia, és clar. El segon, «Les lleis fonamentals de l’estupidesa humana», ha esdevingut un text de culte, a més d’un potentíssim sistema per detectar i neutralitzar l’amenaça persistent de l’estupidesa que pot regir les nostres vides i el destí de les nacions. Pots llegir-ne un fragment aquí.
Una resposta a “15 Novetats Editorials de Març 2022”