El Nadal és imminent i la llista de regals no para de créixer. En aquest article, repassarem una quinzena de les darreres novetats editorials, publicades en català durant el mes de novembre (i dues d’octubre) analitzant les seves contracobertes. Us agrada algun d’aquests llibres? N’heu llegit algun?
Descoberta de l’amor i el desig
En Maurice Hall interpreta el paper de l’anglès convencional, però, darrere la façana de noi modest i generalment conformista, hi ha un creixent desig i atracció cap als homes. A través d’en Clive, que coneixerà a Cambridge, i l’Alec, el guardabosc de la finca rural d’en Clive, en Maurice experimentarà un intens i revelador despertar emocional i sexual. Una novel·la de passió, valentia i desafiament que condemna les actituds repressives de la societat britànica. Una història d’amor commovedora que és alhora la narració d’un íntim descobriment eròtic i polític. Comença’l a llegir aquí.
Llibre nadalenc
Àlbum il·lustrat. Tot està nevat. Una velleta el pa dolç de Nadal: només ella en coneix la recepta, i cada hivern les criatures celebren les festes a la seva cuina. El conte comença amb una visita inesperada: és la Mort que truca a la porta. Defugir la mort és un art que els humans han cultivat tota la vida. Aquesta velleta no és cap excepció. Com que té el pa a mig fer, distreu la Mort fent-la servir de tastadora.
Per sort, la Mort té el morro fi i les olors d’aquella cuina són irresistibles. Els dies passen, s’acosta Nadal: ara la velleta torra ametlles per fer els torrons i la Mort, que acaba de descobrir un nou gust, no es decideix a endur-se-la.
Reflexions sobre l’amor
Novel·la breu. Aquesta història gira entorn de l’amor veritable: l’amor que no es basa únicament en la passió i les emocions del primer enamorament, sinó en el sentiment que apareix després, que requereix una estima profunda i un esforç mutu per crear un futur en comú. La protagonista és Mària Alexàndrovna, una jove que s’enamora del seu tutor, Serguei Mikhàilitx. La parella es casa i viu feliç durant un temps, sentint la plenitud de conèixer una intimitat compartida… fins que es trasllada a Sant Petersburg, on l’èxit social de la Mària entre l’alta societat complicarà la relació. Llegeix-ne un fragment aquí.
A La fi de la novel·la d’amor, una provocadora col·lecció de crítica literària, Gornick exhibeix la mateixa intel·ligència, honestedat i profunditat d’ànima de les seves memòries a l’hora d’analitzar el sentit de l’amor i el matrimoni com a temes literaris del segle XX. Examina l’obra i la vida de diversos autors que admira —Grace Paley, Willa Cather, Jean Rhys, George Meredith o Jane Smiley, entre d’altres— i conclou que l’amor, la plenitud sexual i el matrimoni estan exhaurits com a expressions metafòriques de l’èxit i la felicitat. Fes-ne un tastet clicant aquí.
De tots colors
En Felipet Mauri és el protagonista d’aquesta narració de Prudenci Bertrana que va ser premiada als Jocs Florals de l’Empordà l’any 1923. En Felipet és un home que no fa nosa ni servei i que peca poc, tard, malament i amb conseqüències fatals per als altres. «El seu pecat havia de ser fàcil com un dinar de fonda: un pecat de tant ne vull tant te’n daré, que no li ocasionés cap sacrifici, que no pertorbés la seva vida, que no l’amenacés amb cap escàndol sorollós.»
La primera novel·la de Clarice Lispector. Tots els temes de l’obra posterior hi bateguen: la mirada, l’instant, els animals, l’amor, la perplexitat davant de la vida, el tremolor de la vida, la presència arreu del sexe i la mort. Una adolescent, la Joana, n’és la protagonista. ¿Com dir amb paraules exactes tot el que sent quan pren un bany o quan galopen els cavalls? Cal inventar una llengua. Comença a llegir-la aquí.
Ciència-ficció
L’Imperi Galàctic s’ha expandit i consolidat al llarg de 12.000 anys, de manera que ningú pot sospitar que el cor d’aquest pròsper sistema està podrit. Ningú tret del psicohistoriador Hari Sheldon, que ha utilitzat la seva nova ciència per predir un futur terrible. Exiliat al desolat planeta Términus, Seldon estableix una colònia amb les ments més brillants de l’Imperi, una Fundació que té la clau per canviar el destí de la galàxia. Tanmateix, l’agonia de l’Imperi portarà nous enemics a la Fundació, que es veurà amenaçada abans fins i tot de començar la seva tasca.
Nova traducció d’un clàssic
A la mansió de Cims Borrascosos, hi vivia abans el senyor Earnshaw amb dos fills: en Hindley i la Catherine. Després d’un viatge, el pare va tornar a la finca amb un nen orfe que havia trobat pels carrers de Liverpool, que van anomenar Heathcliff i que, d’aleshores endavant, havia de ser tractat com un membre més de la família. La Catherine i en Heath-cliff, salvatges i feréstecs, van esdevenir inseparables, i es passaven els dies corrent pels erms amb el vent a la cara. Llegeix-ne un fragment aquí.
Política i Història
A la dècada de 1930, a Praga, un jove aprenent de cambrer, en Jan, aconsegueix la seva primera feina disposat a convertir-se en l’amo d’un hotel i fer-se milionari. Llest i ambiciós, ho supeditarà tot a assolir l’èxit i el reconeixement social. Però les decisions d’en Jan no sempre seran encertades: es casa amb una alemanya que adora Hitler just quan les tropes nazis entren a Praga i esdevé milionari just quan al seu país s’implanta el comunisme. Llegeix-ne un fragment aquí.
«Vaig fer la foto de la coberta durant una manifestació a l’avinguda del Paral·lel, que llavors es deia Marqués del Duero. No recordo el motiu, però mirant els negatius del carret he vist que vam començar a la plaça Espanya i que la policia ens va dispersar quan no havíem recorregut gaire de l’avinguda, perquè les altres imatges ja són dels carrers estrets del Poble Sec, que eren uns carrers on m’agradava moure’m. Perquè podies jugar al gat i la rata amb la policia. Perquè podies amagar-te millor. Però el motiu no el recordo, la veritat. De fet, era un continu…» Comença’l a llegir aquí.
El món que ve
Còmic que parteix de la tesi que l’espècie humana ha viscut en un món on les fonts d’energia semblaven inesgotables, però la situació ha canviat i són necessàries accions urgents. Aquest còmic dibuixa una cronologia de com hem arribat fins aquí per, seguidament, descriure el nostre model econòmic i de producció -sovint en contra de la vida-, l’origen de la crisi energètica i possibles solucions col·lectives. Fes-ne un tastet aquí.
Novel·la infantil-juvenil. El bosc ara està en perill: la constructora ALTSA, amb la connivència interessada de l’alcalde del poble, en vol destruir una part per construir-hi un hotel de luxe. Uns dies abans de Nadal, el Jordi, la Clàudia i l’Abdel descobreixen que el tió que en Jordi havia anat a buscar a Can Maties es mou i es passeja pel poble de nit. Els tres amics comencen a investigar, sense ser conscients que estan a punt de despertar la fúria del bosc. Una novel·la fantàstica i ecologista per llegir en qualsevol època de l’any. Llegeix-ne un fragment aquí.
Sobre l’art
Novel·la gràfica. Una jove dibuixant francesa acaba d’arribar al Japó per fer una residència artística. Vol pintar la natura. Però, quina natura? La que calma o la que aclapara? És possible capturar la bellesa d’un paisatge viu? Compartint el seu mateix camí, un pintor japonès vol pintar una dona. Quina dona? Nami, que té un establiment termal on els dos artistes s’allotgen?
Ella, lluny de ser una model fàcil, és una dona inquietant, misteriosa, i que, lligada als elements de la natura, pot preveure l’arribada d’un tifó tan sols observant els plecs del mar. Aquest és un conte filosòfic i un viatge iniciàtic que explora la nostra relació amb la naturalesa i ho fa a través d’un univers paisatgístic japonès de bellesa colpidora. Comença’l a llegir aquí.
Assaig. La convicció de Le Guin en el poder transformador de la lectura i la seva coherència a l’hora d’escriure, converteixen L’onada a la ment en un refugi al qual tornarem una vegada i una altra. El seu univers captivador i valent ens descobreix una forma de veure l’escriptura més enllà de les paraules i ens empeny a imaginar alternatives per al futur que hem de començar en el nostre present.
Fantasia
El llibre en què es basa la famosa pel·lícula d’animació japonesa feta per Studio Ghibli. La Sophie Hatter té la mala sort de ser la més gran de tres germanes i, per tant, està destinada a fracassar miserablement si surt a buscar fortuna. Per si això no fos prou, sense pretendre-ho atrau la ira de la perversa Bruixa de l’Ermot, que la converteix en anciana amb un poderós conjur.
La seva única esperança per trencar-lo rau al castell del mag Howl, una mola de pedra que es passeja pels turons. Si vol desfer l’encanteri, la Sophie haurà de suportar l’irritant Howl, fer un pacte amb un dimoni del foc i enfrontar-se a la Bruixa de l’Ermot.
Una resposta a “15 Novetats Editorials d’Octubre-Novembre 2022”