No podia començar l’any sense parlar de la lectura que més em va colpir del 2020. Es tracta de Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. La distopia se situa en un món en el qual els llibres estan prohibits i l’única forma d’oci és la televisió, que ocupa les grans parets de la sala d’estar.

fahrenheit 451 scaled e1614200882680 'Fahrenheit 451' de Ray Bradbury

Un món, en què les relacions humanes són molt fredes i superficials. Quin argument, eh! I més si és protagonitzat per un dels censors dels llibres: un bomber, Guy Montag, que crema els llibres que troba, ja que són prohibits en aquesta societat. Un dels casos el sobta molt, perquè una dona decideix morir amb els seus llibres, dins d’una bola de foc. I ja feia temps que les coses no anaven massa bé per ell. Així que obre els ulls i s’adona que tot allò no és correcte: els llibres no fan cap mena de mal, al contrari: il·lustren a la població i estimulen la seva imaginació. Però els altres no opinen igual que ell: s’haurà d’enfrontar, amb un petit nombre de membres de la resistència al costat, al pensament imperant.

[Els llibres] són la guàrdia pretoriana de Juli Cèsar murmurant-li, mentre el brogit de la desfilada passa avinguda enllà: «Recordeu, Cèsar, que sou mortal».

És una lectura realment molt recomanable, per homenatjar a tots els llibres, que ens han format i acompanyat com a persones, i alertar-nos de fins a quin punt pot arribar la censura. La crema de llibres com a prohibició de la llibertat d’idees. L’autor signa la novel·la amb un estil molt lleuger, que dona peu a moltes reflexions sobre el llibre i en general sobre el marc en el qual vivim. El poder de la lectura és indiscutible. Així que m’agradaria començar el 2021 reivindicant la importància dels llibres com a porta a la nostra emancipació personal i col·lectiva.

D’altra banda, s’han fet diverses adaptacions cinematogràfiques d’aquesta obra. Us adjunto el tràiler de la versió del 2018.

Edició utilitzada: Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. Edicions 62. Traducció de Jaume Subirana.




Instagram @cadadia_lletres

3 Respostes a “‘Fahrenheit 451’ de Ray Bradbury”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *