Feia mesos que no recapitulàvem les darreres novetats publicades en el sector literari en català. Repassem quines són les sinopsis dels llibres que s’han publicat durant els mesos de maig i de juny d’enguany algunes de les editorials catalanes, quan l’estiu està a punt d’esclatar i el sol va fent-se més i més lloc a la nit. Quina us crida més l’atenció d’aquestes quinze novetats? Amb quin llibre encetareu les vacances?
Llibres sobre relacions familiars
Saturn parla de la mort d’un home de trenta-quatre anys que deixa òrfena una nena de quinze mesos. És un fresc del dolor d’aquesta filla quan, amb el temps, prova d’entendre l’absència del pare i el terratrèmol de disputes familiars, mentides i versions d’una història que no li han explicat mai sencera. És, també, un retrat d’una família i una època marcades per la guerra d’Algèria, pel trastorn mental i pel pes que cadascú carrega sobre les generacions següents. Comença’l a llegir aquí.
S’acosta un huracà per Nadal, l’època de l’any en què el dia dura sis hores. La casa esdevé un lloc estratègic per aquesta llevadora que ha heretat l’ofici de la seva família, transmès de generació en generació. Els papers que la tia-àvia guardava als armaris esdevenen companys de convivència. Parlen de llevadores que travessen tempestes de neu per acollir nounats, de balenes que s’ajuden en els parts, de la superioritat de les ovelles sobre els humans, del gran viatge de la foscor a la llum. Mentrestant, al pis de sobre, un turista australià subjugat per les aurores boreals ignora l’amenaça que s’acosta.
La prosa superba d’aquesta autora es posa al servei de la narració per explicar-nos la vida i la mort del seu germà, però també la història de la seva família a l’illa d’Antigua, una constel·lació centrada en la figura poderosa i de vegades amenaçadora de la seva mare. Encantador, poètic i dolorosament sincer, aquest és el relat d’una vida que va acabar massa aviat a causa de la sida. Una història commovedora que aprofundeix en la incomunicació de les relacions familiars i que exposa, d’una manera contundent, diferents sentiments davant de la mort. Un homenatge al seu germà, dedicat a totes les persones que el van ajudar durant la seva malaltia. Pots fer-ne un tastet aquí.
Llibres amb un to punyent
La petita comunitat jueva de Kreskol ha viscut aïllada de la resta del món durant dècades. No ha patit la barbàrie de l’Holocaust ni la Guerra Freda, però tampoc ha gaudit de les comoditats dels avenços tecnològics com l’electricitat o els cotxes. Fins que, un dia, la Pesha Lindauer s’escapa bosc enllà després d’un divorci amarg i violent. No tenen altre remei que enviar en Yankel Lewinkopf, un capsigrany entranyable, a alertar les autoritats de Polònia. Quan l’existència de la vila es fa pública, els seus habitants es veuen obligats a decidir entre integrar-se a la resta del país o preservar la seva identitat. Pots començar-lo a llegir aquí.
Un recull dels seus articles més mordaços i afilats que ofereixen una mirada còmica sobre el passat i una crítica àcida i personal contra les vicissituds de la vida moderna. Aquestes pàgines ens transporten des de la seva primera feina a la sala de correus de la revista Newseek a les sis fases del correu electrònic, des de records de les festes glamuroses i bullicioses dels seus pares a la vida plena de “moments senils” —o, com en diu ella, “moments Google”—, des dels fracassos més estrepitosos de la seva carrera a les millors alegries. Fes clic aquí per començar-lo a llegir.
El Pare Ubú i la Mare Ubú maten Venceslau, rei de Polònia, i usurpen el tron. Un cop sobirans, eliminen els adversaris i el Pare Ubú assumeix tot el poder. Amb ell Alfred Jarry fa un retrat canònic del tirà mediocre i pompós que, enfangat en la bogeria totalitària, només es guia per la cobdícia i la vanaglòria. Escandalosa des de la seva estrena, Ubú rei és una obra bufa, un guinyol divertidíssim, que va trencar amb el teatre tradicional i que, pel seu implacable to satíric, s’ha convertit en un clàssic de la denúncia de la classe burgesa i la societat patriarcal.
Amb D de Dona
El testimoni que presenta aquesta tria de la vida literària de Virginia Woolf, i de les alegries i incerteses que li procurava la seva obra, és d’un gran interès i segurament el que més ens commou de la seva vida com a escriptora. Més enllà d’aquestes vivències, Woolf reflexiona sobre com va néixer el seu desig d’escriure i com es construeixen en la seva memòria els records, de vegades a partir de detalls insignificants. I, sobretot, hi sentim la seva veu més íntima, més propera i més càlida. Llegeix-ne un fragment aquí.
Novel·la gràfica. El 1895, a Lió, els germans Lumière inventen el cinematògraf. Un any més tard, a París, Alice Guy filma la seva primera pel·lícula. Té 23 anys. Valenta i independent, testimoni privilegiat del naixement del món modern, Alice Guy és la primera cineasta de la història del setè art. Des de principis del segle XX, a la vegada directora, guionista i productora, la jove transforma l’oficina fotogràfica de Léon Gaumont en una gran empresa de producció cinematogràfica. Quan, el 1901, travessa l’Atlàntic per conquerir Amèrica, Alice s’imposa creant la seva pròpia empresa i construint els seus estudis. Comença’l a llegir aquí.
Llibres fora de sèrie
Tres coses terribles passen en un sol dia. L’Essun, una dona que viu una vida normal en un poble petit, torna a casa i descobreix que el seu marit ha assassinat brutalment el seu fill i ha segrestat la seva filla. Mentrestant, el poderós Sanze, l’imperi mundial les innovacions del qual han estat la base de la civilització durant mil anys, s’ensorra quan la majoria dels seus ciutadans són assassinats per servir la venjança d’un boig. I el pitjor de tot, al vast continent conegut com la Quietud, una gran esquerda vermella s’ha esquinçat al cor de la terra, vomitant cendres suficients per enfosquir el cel durant anys. O segles. Ara l’Essun ha de perseguir les restes de la seva família a través d’una terra mortal i moribunda.
A en Nicolau, la terra ferma només li ha ofert menyspreu. En canvi, quan neda mar endins sent que la solitud i la llibertat són la mateixa cosa. Tant necessita la mar, que el seu cos es transmuta. Ja no és un noi, tampoc es pot dir que sigui un peix. És un ésser entregat a un univers submarí llegendari, de ciutats mítiques, de sirenes, de déus i deesses.
Amor i què
Al Museu de Ciències Naturals de Berlín, als peus de l’esquelet d’un braquiosaure de dotze metres d’alçada, una dona i un home es coneixen. La seva història, explicada per ella, els propulsa en una dimensió que escapa al temps i a tota forma de mesura. És l’amor dels amants que mai no viuran junts i per a qui el llit és un terreny d’exploració —dels cossos, però també dels records, que de vegades separen més que un mur.
En Benson i en Mike viuen junts a Houston, en Mike és xef, especialitzat en cuina nipona-americana, i treballa en un restaurant mexicà; en Benson és negre i fa de professor. Fa anys que són parella però es troben en un punt d’impàs. S’entenen molt bé al llit, en Mike cuina delícies per a en Benson i s’estimen, però ara en Mike ha sabut que el seu pare, a qui fa molts anys que no veu, s’està morint a Osaka i decideix marxar a l’altra punta del món per acomiadar-se’n, justament quan la seva mare, Mitsuko, arriba a Texas per instal·lar-se a casa d’ells unes setmanes. Al Japó, en Mike descobreix la veritat sobre la seva família i el seu passat i comença una transformació personal extraordinària, mentre que, a casa, amb la mare d’en Mike i sense la seva empenta vital, en Benson comença a sortir de la seva closca i s’adona que potser sí que sap què vol, a la vida. Comença’l a llegir aquí.
El protagonista, que havia estat un escriptor d’èxit, és víctima d’un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s’ha fet mal al canell, li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria… quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força pagat de si mateix i prou perdut a la vida. Llegeix-ne un fragment.
LGTBIQ+
Quart volum d’una sèrie de còmics; dels quals els dos primers han estat adaptats a una sèrie molt exitosa a Netflix (mira el tràiler aquí). En Charlie mai no va pensar que li podria agradar a en Nick, però resulta que ara són parella. Oficialment. I no només això, també creu que està preparat per dir-li dues paraules que li provoquen vertigen: t’estimo. En Nick sent el mateix per en Charlie, però també té un munt de pensaments al cap: a més de plantejar-se dir al seu pare que té nòvio, creu que en Charlie té un trastorn de l’alimentació. Les setmanes passen i, en aquest nou curs escolar, en Charlie i en Nick estan a punt d’aprendre què significa l’amor. Llegeix-ne un fragment aquí.
L’Anne pensava que seria incapaç d’encarar el procés de transició de gènere de l’Alex. El seu món semblava que s’hagués d’ensorrar, perquè ser trans, per a ella, era una font de problemes. Però, lluny d’ensorrar-se, el món de l’Anne guanyarà matisos, i descobrirà molts paranys de la normativitat que li han condicionat la vida. La relació amb l’Alex i tota la seva família sortirà reforçada, d’aquest camí. Un llibre per eixamplar horitzons, obrir portes i divulgar coneixements sobre la identitat de gènere. Transicions és el primer títol de la col·lecció «Comanegra Còmics»: no-ficció i temes d’actualitat en còmics de gran qualitat.
2 Respostes a “15 Novetats Editorials de Maig-Juny 2022”