Avui ha estat un dia especial perquè he anat a la Llibreria Finestres a Barcelona. L’equip ha fet una roda de premsa per presentar diversos projectes que han estat gestant. Un d’ells ĂŠs la seva nova editorial especialitzada en còmic adult en catalĂ . Publicaran deu tĂ­tols cada any, i els primers dos ja ens els han avançat, sĂłn dues traduccions al catalĂ : L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson i l’ediciĂł integral d’Intrèpides, de PĂŠnĂŠlope Bagieu. Els dos tĂ­tols estaran disponibles la setmana vinent, el pròxim disset de novembre.

Còmics Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Els dos primers còmics de l’Editorial Finestres

Sobre els còmics

Intrèpides va rebre el Premi Eisner d’enguany. La novel¡la grĂ fica versa sobre trenta biografies amb un to desimbolt de trenta dones no resignades als seus destins, lluiten aferrissadament per la llibertat. Aquesta obra podria adreçar-se tambĂŠ a un pĂşblic juvenil.

L’altra obra, L’accident de caça, tambĂŠ fou guardonat amb la darrera ediciĂł el Premi a la Millor Obra del Festival International de la Bande DessinĂŠe d’Angulema. El llibre es basa en la relaciĂł d’un pare i fill amb molta dimensiĂł: en Charlie descobreix que el seu pare Matt es va quedar cec d’un tret d’escopeta a la cara, mentre participava en un robatori. La seva vida fou salvada per un dels delinqĂźents mĂŠs odiats dels Estats Units.

Imatge Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Fotografia amb les booktubers Mardellibres, Mixa i Meyonbook

El Premi Finestres de Còmic

A banda de publicar novel¡la grĂ fica en catalĂ  –ja que l’oferta actual no ĂŠs massa Ă mplia, el còmic adult estĂ  molt abandonat–, tambĂŠ aposten per la creaciĂł literĂ ria original en catalĂ , i per això faran un premi per tots els creadors de còmic que vulguin participar-hi en llengua catalana, dotat de 25.000 euros a compte de drets d’autor i la publicaciĂł de l’obra per l’Editorial Finestres. El termini d’aquest premi s’acabarĂ  el 28 de febrer de 2022. El seu propòsit ĂŠs normalitzar el còmic adult en catalĂ , que no sigui una lectura exclusiva: el còmic ĂŠs un objecte artĂ­stic.

Editorial finestres Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Editorial Finestres

La nova botiga especialitzada en arts

TambĂŠ hem anat a visitar el nou local, que encara estĂ  en obres, de la nova botiga especialitzada en còmics i disciplines artĂ­stiques, just al davant de l’actual (s’ubicarĂ  al carrer DiputaciĂł 250). La idea d’aquesta segona botiga es deu a la manca de llibreries d’art a Barcelona, que en els Ăşltims anys moltes han hagut de tancar. Cal dir que la Finestres ĂŠs una llibreria que no se centra principalment en novetats –que tambĂŠ les té–, sinĂł que aposta per l’assaig i obres ja establertes en el mercat, comptant amb tot un catĂ leg iconoclasta de llarga trajectòria. Es busca un espai de lectura crĂ­tica, de diĂ leg, de pensament.

Local Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
El nou local de la botiga de còmic i arts, encara en obres

CompromĂ­s amb el catalĂ 

Per ells ĂŠs molt important un compromĂ­s de mecenatge i difusiĂł de la literatura catalana i en catalĂ , de qualitat: sobretot, amb aquest impuls pel còmic, lluiten per no perdre els lectors joves de còmic que en fer-se adults nomĂŠs trobin oferta en altres llengĂźes. Es necessiten nous projectes per impulsar el catalĂ , i aquest ĂŠs una bona mostra d’aquesta esperança.

En definitiva, per mi ha estat una jornada molt bonica que podeu veure recollida en aquest vĂ­deo. Hi he anat amb altra gent del mĂłn del llibre que he desvirtualitzat i ha estat una experiència diferent. A mĂŠs, el tracte de Finestres ha estat impecable: feia molts anys que no llegeixo còmic, i no trobava un tema que s’adaptĂŠs als meus gustos; però crec que aquestes seran dues lectures que gaudirĂŠ. Ja us en farĂŠ una ressenya mĂŠs endavant explicant-vos la meva lectura!

És crucial impulsar els projectes editorials en català.
Instagram @cadadia_lletres

2 Respostes a “Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *