Avui ha estat un dia especial perquè he anat a la Llibreria Finestres a Barcelona. L’equip ha fet una roda de premsa per presentar diversos projectes que han estat gestant. Un d’ells és la seva nova editorial especialitzada en còmic adult en català. Publicaran deu títols cada any, i els primers dos ja ens els han avançat, són dues traduccions al català: L’accident de caça, de Landis Blair i David L. Carlson i l’edició integral d’Intrèpides, de Pénélope Bagieu. Els dos títols estaran disponibles la setmana vinent, el pròxim disset de novembre.

Còmics Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Els dos primers còmics de l’Editorial Finestres

Sobre els còmics

Intrèpides va rebre el Premi Eisner d’enguany. La novel·la gràfica versa sobre trenta biografies amb un to desimbolt de trenta dones no resignades als seus destins, lluiten aferrissadament per la llibertat. Aquesta obra podria adreçar-se també a un públic juvenil.

L’altra obra, L’accident de caça, també fou guardonat amb la darrera edició el Premi a la Millor Obra del Festival International de la Bande Dessinée d’Angulema. El llibre es basa en la relació d’un pare i fill amb molta dimensió: en Charlie descobreix que el seu pare Matt es va quedar cec d’un tret d’escopeta a la cara, mentre participava en un robatori. La seva vida fou salvada per un dels delinqüents més odiats dels Estats Units.

Imatge Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Fotografia amb les booktubers Mardellibres, Mixa i Meyonbook

El Premi Finestres de Còmic

A banda de publicar novel·la gràfica en català –ja que l’oferta actual no és massa àmplia, el còmic adult està molt abandonat–, també aposten per la creació literària original en català, i per això faran un premi per tots els creadors de còmic que vulguin participar-hi en llengua catalana, dotat de 25.000 euros a compte de drets d’autor i la publicació de l’obra per l’Editorial Finestres. El termini d’aquest premi s’acabarà el 28 de febrer de 2022. El seu propòsit és normalitzar el còmic adult en català, que no sigui una lectura exclusiva: el còmic és un objecte artístic.

Editorial finestres Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
Editorial Finestres

La nova botiga especialitzada en arts

També hem anat a visitar el nou local, que encara està en obres, de la nova botiga especialitzada en còmics i disciplines artístiques, just al davant de l’actual (s’ubicarà al carrer Diputació 250). La idea d’aquesta segona botiga es deu a la manca de llibreries d’art a Barcelona, que en els últims anys moltes han hagut de tancar. Cal dir que la Finestres és una llibreria que no se centra principalment en novetats –que també les té–, sinó que aposta per l’assaig i obres ja establertes en el mercat, comptant amb tot un catàleg iconoclasta de llarga trajectòria. Es busca un espai de lectura crítica, de diàleg, de pensament.

Local Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚
El nou local de la botiga de còmic i arts, encara en obres

Compromís amb el català

Per ells és molt important un compromís de mecenatge i difusió de la literatura catalana i en català, de qualitat: sobretot, amb aquest impuls pel còmic, lluiten per no perdre els lectors joves de còmic que en fer-se adults només trobin oferta en altres llengües. Es necessiten nous projectes per impulsar el català, i aquest és una bona mostra d’aquesta esperança.

En definitiva, per mi ha estat una jornada molt bonica que podeu veure recollida en aquest vídeo. Hi he anat amb altra gent del món del llibre que he desvirtualitzat i ha estat una experiència diferent. A més, el tracte de Finestres ha estat impecable: feia molts anys que no llegeixo còmic, i no trobava un tema que s’adaptés als meus gustos; però crec que aquestes seran dues lectures que gaudiré. Ja us en faré una ressenya més endavant explicant-vos la meva lectura!

És crucial impulsar els projectes editorials en català.
Instagram @cadadia_lletres

Una resposta a “Nou impuls pel còmic | Anem a la Llibreria Finestres! 📚”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.