Sant Valentí és a la cantonada i aquest article no pretén ser clickbait, però el llibre i la celebració han coincidit en el temps. Aquesta versió definitiva de La dama enamorada és un text teatral datat de 1924, per Joan Puig i Ferreter (l’obra original es va estrenar el 1908). L’obra posa en escena el conflicte de Lluïsa de Moran, una vídua francesa que té una inclinació amorosa cap a l’Abel, un jove català, qui sembla correspondre-li. Però no només és un obstacle la diferència d’edat, sinó el fill d’ella, en Víctor, que reclama totes les atencions de la seva mare. Sent molta gelosia de tot l’interès que presta cap al jove estranger, que van acollir quan va aparèixer juntament amb Llarg de camins, un rodamon que va aleshores va marxar.
Un drama de passions a la Borgonya
L’obra va erosionant amb aquest conflicte creixent, un conflicte en què aquests tres personatges centrals no acaben d’entendre’s. I com que el conflicte no pot durar per sempre, la solució serà fer fora l’Abel de la casa, proposta d’en Víctor «Per què esperar tant? L’hivern, tot just el comencem i és tan llarg!…» Però la Lluïsa acabarà cedint al seu desig, entregant-s’hi. No obstant aquest moment de felicitat, l’obra acabarà amb una mort tràgica i un final gens dolç que dona un contrapunt interessant al text literari, que al principi tenia algunes dinàmiques més tradicionals.
Puig i Ferreter va escriure aquest drama primer en cinc actes i finalment reduït a tres (l’edició en què s’ha llegit). En aquesta versió tot estava molt ben organitzat, cada element tenia una funció. Trobo que és una obra que ha volgut jugar molt amb els binomis (amor filial/amor passional; joventut/vellesa; riquesa/pobresa; materialitat/immaterialitat, entre d’altres). Aquestes estructures permetien veure un traç molt clar del dramaturg sobre la voluntat de problematitzar alguns aspectes. A més, els personatges tendeixen molt a personatges tipus, a representar una idea, un model més aviat universal.
Era una nit de lluna. Jo tenia vint-i-dos anys i em sentia el cor buit, buit… Set d’estimar, compreneu? Saps de quina set parlo, Abel?
El repte del Reducte Català
També ha estat el meu primer repte del #RepteReducte2022 a Instagram en la categoria ‘Obra de teatre catalana’. Us animeu a participar-hi?
Edició: La dama enamorada, de Joan Puig i Ferrater. Edicions 62, Barcelona, 1965, pròleg de Jaume Costa. Col·lecció “Antologia catalana”, dirigida per Joaquim Molas.